Press

Lyden af Danmarks historie bliver digital

Politiken | 23.01.2010 | | Sektion: Kultur Side 3 | 1130 ord | Artikel-id: e1dad436 | PDF Original artikel 

25 millioner kroner til forskningsprojektet ‘ Larm’ har nu sikret, at danske radioudsendelser fra 1925 og frem til i dag bliver digitaliseret. Resultatet bliver et brugergenereret digitalt lydarkiv, hvor forskere fremover selv kan høre historiens vingesus.

af Sandra Brovall
.

Fra forskernørd til rockstjerne

DR P1, Agenda 12. februar 2011 kl. 18:03

Forskere skal i dag ikke blotl have nogle gode ideer og et godt hoved, hvis de vil overleve den internationale videnskabsverdens væddeløb. Forskere skal som alle andre i vores videnssamfund sælge varen, de skal nå ud over medie-rampen. Med den nye universitetslov fra 2007 følger nemlig et krav om formidling. Forskning skal ikke bare skabe ny viden og vækst, skal ikke blot oplyse os. Nej, forskning skal også være spiseligt og salgbart for politikere, der i sidste ende skal retfærdiggøre overfor en befolkning, at milliarder at deres skattepenge skal gå til kompliceret forskning, hvor man ikke med det samme  kan se et klart afkast.

http://www.dr.dk/P1/Agenda/Udsendelser/2011/02/07105020_1.htm

.

Nye lydbølger : Lydkultur vinder terræn over for billedmedier

Information | 23.02.2011 | Side 14 | 993 ord | Artikel-id: e28147eb

Interessen for lydfortælling og skæve radioformater vækker begejstring hos kunstnere, forskere og radionørder. Eksperter og udøvere af den gamle kunst ser det som en digital generations nyvakte interesse for radiomediet

af Lasse Wamsler

Laboratoriet som tværfagligt mødested

Humanist | 18.03.2011 | Side 26 | 567 ord | Artikel-id: e292461a

I LARM Audio Research Archive arbejder de på at opbygge en digital infrastruktur, bl. a. med udgangspunkt i DR’s omfattende radioarkiver, og på at skabe værktøjer, der kan gøre arkiverne tilgængelige og søgbare. Ifølge projektleder Bente Larsen er LARM-projektkontoret inkarnationen af et tværfagligt laboratorium – og hun håber, at DigHumLab på samme måde kan blive et fysisk og virtuelt mødested for humanioras mange fagligheder.

.

Humaniora har også (snart) et laboratorium

Mange humanister skæver misundeligt til naturvidenskaberne, som kan fremvise skinnende laboratorier og forskere i hvide kitler. Men snart vil Det Humanistiske Fakultet kunne prale af sit helt eget laboratorium – et tværvidenskabeligt og digitalt et af slagsen, som ifølge flere af fakultetets forskere har potentiale til at revolutionere humanistisk forskning.

af Carsten Munk Hansen carstenhansen@hum.ku.dk

.

Verdens første jingleforsker er dansk

Videnskab.dk, 22. juli 2011

Dansk musikforsker har kastet sig over radiojinglerne i DRs arkiver. Det har vist sig, at de små stykker lyd betyder mere for os, end man skulle tro.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/verdens-forste-jingleforsker-er-dansk

.

Radioavisens jingler afslører DRs historie

Videnskab.dk 26. juli 2011

De stykker musik, som indleder Radioavisen, fortæller indirekte historien om, hvordan Danmarks Radio har udviklet sig siden monopolets dage.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/radioavisens-jingler-afslorer-drs-historie

.

Om jingleforskning

DR P1, Kulturnyt, 9. august 2011 kl. 19:03

Vi har fået besøg af verdens – så vidt vi ved – eneste forsker i radiojingler, Torben Sangild, kulturforsker fra Københavns Universitet. Han kalder radiojinglerne for ’dansk kulturarv’.

I indslaget kan du høre forskellige jingler og kommentarer til dem. Vi kommer omkring Radioavisens jingler gennem tiderne, Kulturkontorets, Harddiskens, Sproglaboratoriets og Kulturnyts egen jingle. Indslaget starter 10 minutter inde.

http://www.dr.dk/P1/Kulturnyt/Udsendelser/2011/08/12130849.htm

.

Vil sparke ekstra liv i radiodokumentaren

RadioNyt.com | 30.08.2011 | Side  | 220 ord | Artikel-id: e2d87042 | PDF Link til artikel 

CPH:DOX og P1 vil sammen give radiodokumentarister et talerør, hvor korte historier kan blomstre frit. … Konkurrencen kommer i en tid, hvor levende, fortællende dokumentarisk radio er spirende, hvilket LARM på Københavns Universitet, P1-Shortdox og Radio:Activity er eksempler på. … Alle kan deltage i konkurrencen, men indsendte bidrag må højst vare 3 minutter. Vinderen af Radio:Activity vil blive udråbt en af de sidste dage under CPH:DOX, nemlig den 10. november 2011.

(Dette er et uddrag) Klik her for at åbne website

.

P1 bag ny radiodokumentar-dyst

Epn.dk (Erhverv På Nettet) | 30.08.2011 | Side  | 143 ord | Artikel-id: e2d87c3c | PDF Link til artikel 

Ny konkurrence om at lave radiodokumentar er sat i verden af P1 og Copenhagen International Documentary Film Festival (CPH:DOX). CPH:DOX og P1 vil give ruske op i radiodokumentaristerne med konkurrencen Radio:Activity, hvor deltagerne dyster om at producere den bedste dokumentariske godbid, hedder det i en pressemeddelelse. “Alle kan deltage i konkurrencen, hvilket forhåbentlig vil vække historier til live fra de fjerneste afkroge i Danmark. Derfor opfordres alle til at indfange et afgørende øjeblik, kondensere det og klippe det ned til maksimalt tre minutter,” skriver CPH:DOX i meddelelsen. For nylig lukkede onlineradioen Third Ear, der blandt andet lavede radiomontager, men ifølge CPH:DOX er der mange andre initiativer inden for dokumentarisk radio, såsom LARM på Københavns Universitet og P1-Shortdox. Vinderen af konkurrencen vil blive udråbt en af de sidste dage under filmfestivalen CPH:DOX, nemlig den 10. november 2011.

Klik her for at åbne website

.

Byggeren overgiver sig aldrig

Modkraft.dk | 23.10.2011 | Side  | 434 ord | Artikel-id: e2ee2208 | PDF Link til artikel 

Udstilling med billedkunstneren Jakob Jakobsen på Syddansk Universitet skabt i samarbejde med musikeren og produceren Anders Remmer

.

Høje forventninger til Radio 24syv

DR P1, Orientering 04. november 2011 kl. 16:09

Forventningerne til den nye FM kanal radio24syv, der gik i luften natten til tirsdag, er høje. Stationen vil gerne være nyskabende og eksperimenterende, værterne skal være personlige og må gerne have holdninger og så skal tonen fange en lidt yngre målgruppe end den, der normalt lytter til taleradio på P1. Orientering har bedt et par af den slags, altså yngre lyttere, om at anmelde radio24syv i præmiereugen.
Medvirkende: Heidi Svømmekjær, phd., RUC og Sandra Lori Petersen, Antropolog

http://www.dr.dk/P1/orientering/Hele+udsendelser/2011/11/04/165023_1.htm

.

Radio24syv og den menneskelige faktor

Berlingske, 8. januar 2012

Anna Lawaetz og Heidi Svømmekjær: Det er to måneder siden Danmarks nye public service radiokanal tændte for mikrofonerne. Indtil videre er resultatet overraskende menneskeligt – på godt og ondt. Af Anna Lawaetz og Heidi Svømmekjær, Ph.d.stipendiater og forskere i henholdsvis radiostemmer og radio og national identitet

http://www.b.dk/kronikker/radio24syv-og-den-menneskelige-faktor

 

EAR to the [Archive] Ground – Reactivating the Unheard Avant-gardes. Case: POEX65

Furtherfield, 21. januar 2012

“Now, listen…
No archive is perfect. No one, I assume, will contest this claim – especially, in this day and age, where archives are everywhere and everything is miscellaneous (Wiser). It is a reasonable claim that this new way of using archives, socially and privately, has created a new understanding of what archives are – and what they are not…”

www.furtherfield.org/features/articles/ear-archive-ground-–-reactivating-unheard-avant-gardes-case-poex65

af Morten Søndergaard

SNYK-Radio Lydkunst indslag fra ZKM

Snyk-radio, 30. marts, 2013

Lydkunstudstillingen Sound Art. Klang als Medium der Kunst er netop åbnet på ZKM i Karlsruhe. Det er den største lydkunstmanifestation på europæisk jord siden SonAmbiente i Berlin i 2006 og giver et massivt overblik over lydkunstens historie og udtryk netop nu. En stor afdeling er viet et fokus på Skandinavien.

www.snyk.dk/nyheder/snyk-radio-lydkunst-indslag-fra-zkm

 

De forsker i lyd

Iva.dk, 12. april 2012.

Lektor Birger Larsen er en travl forsker, der er involveret i en række større forskningsprojekter, der strækker sig over flere år – i øjeblikket med særligt fokus på den del af kulturarven, vi har som lydfiler. Her får vi en hurtig status.

http://www.iva.dk/omiva/nyheder/insight/12-04-12/de-forsker-i-lyd/

Sprogforsker og studerende i tæt samarbejde

Humanist | 18.05.2012 | Side 40 | 1136 ord | Artikel-id: e33de8fe
Albert Worsøe er ansat som studentermedhjælper på forskningsprojektet LARM. Her er hans chef Jacob Thøgersen, der er sprogforsker og ansat som lektor på projektet. Deres forskellige titler antyder et bestemt hierarki, men sandheden er en anden. For Alberts er arbejde uundværligt for Jacob, og i virkeligheden er skellet mellem den studerende og forskeren måske slet ikke så stort, som vi tror…

af Katrine Foget

.

Radiodrama populært som aldrig før

RadioAssistant, 6. juni 2012

Alene ordet radiohørespil kan få enhver under 30 til at løbe skrigende bort. Men efter, at DR har fået stor succes med sin TV-drama, er det også dryppet på radioen, hvor radiodrama oplever et kæmpe comeback. Lyttertallet er fordoblet de seneste seks år.

http://www.radioassistant.com/dk/2012/06/radiodrama-populaert-som-aldrig-for/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=radiodrama-populaert-som-aldrig-for

.

Jingleforskning i Radio24syv

Radio24syv, AK 24syv, 11 august 2012

Torben Sangild var i Radio24syv for at fortælle om sin jingleforskning. Det kom der en hel times jinglesnak ud af.

https://www.larm-archive.org/uncategorized/4076/

.

Om lydkunst

Radio24syv, 24syv Eftermiddag (1), 6. september 2012 – kl. 15.05

Jacob Kreutzfeldt forklarer, hvad lydkunst er.

http://arkiv.radio24syv.dk/video/6987094/24syv-eftermiddag-1505?start=2370

.

Hus og have – Radiofortællinger live

DR P1, Radiofortællinger, 15. september 2012 kl. 13:03

Denne udgave af Radiofortællinger har vi valgt at kalde Radiofortællinger live, da dele af den er optaget ved finalen i Radio Shortdox 2012 d.12. september i Huset i Magstræde.

http://www.dr.dk/P1/Radiofortaellinger/Udsendelser/2012/09/14133608.htm

.

Third Ear lever, men hvad med DR?

Information | 05.11.2012 | Side 16 | 1294 ord | Artikel-id: e37f87a6

Det danske digitalmagasin Third Ear har netop modtaget et års kunststøtte til at fortsætte produktionen af deres prisvindende podcasts, der har fornyet interessen for kreativ radiodokumentarisme. I 2007 forsvandt traditionen fra DR, som ingen planer har om at bringe montagen tilbage.

af Katrine Hornstrup Yde

.

Studerende og forskere får adgang til radiokulturarven

KU.dk (Københavns Universitet) | 03.12.2012 | Side  | 447 ord | Artikel-id: e38bec11 | PDF Link til artikel 

Alle landets forskere og studerende har nu adgang til foreløbig 775.897 digitaliserede radioudsendelser fra DR. … Det er det nationale forskningsinfrastrukturprojekt LARM Audio Research Archive, der holder til på humaniora på Københavns Universitet, som i samarbejde med blandt andet DR har gjort de mange udsendelser tilgængelige og søgbare via web-platformen LARM.fm. … – DR’s radio- og tv-arkiver er en sand guldgrube for samtidshistorikere og andre forskere. … Brugerne kan også forsyne udsendelserne med kommentarer, så andre studerende og forskere kan finde præcis det sted i fx Pressens Radioavis, hvor oplæseren nævner præsident Kennedy, eller en særlig udtale, som sprogforskere kan være interesserede i. (Dette er et uddrag)

Klik her for at åbne website


Nyåbnet radioarkiv åbner for nye forskningsmuligheder

DR P1, P1 Morgen, 3. december 2012

Nu åbner DR op for arkiverne, så blandt andet forskere kan få gavn af dem. Og ‘mulighederne er uendelige’, siger en sprogforsker.

Medvirkende: Jacob Thøgersen, lektor og sprogforsker, Københavns Universitet

http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2012/12/03/120859.htm

.

Studerende får ubegrænset radio

Alle landets forskere og studerende har nu adgang til foreløbig 775.897 digitaliserede radioudsendelser fra DR. Det giver nye muligheder i undervisningen og forskningen, hvor de digitale arkiver kan skabe ny viden om blandt andet dansk sprog, musik og historie, skriver Københavns Universitet. Det er det nationale forskningsinfrastrukturprojekt LARM Audio Research Archive, som i samarbejde med blandt andet DR har gjort de mange udsendelser tilgængelige og søgbare via web-platformen Larm. fm.
af Thomas Bøttcher tb@dm.dk

.

Hvordan lyder fremtidens radio?

Information | 19.12.2012 | Side 14 | 417 ord | Artikel-id: e3926895

Radiolabs design har inspireret radio formidling i USA, men i Danmark er der også fornyet interesse forradio og lydkunst. Information ser på radiomediets varianter og dets platforme

af Katrine Hornstrup Yde

.

Det er lyden, der bærer historien

Information | 05.01.2013 | Side 12 | 1275 ord | Artikel-id: e397e8a8

DR satser fortsat på deres både populære og kritiserede historiefortællende serieformat, mens nye forskningsinitiativer peger på, at friske kræfter står klar til at forny og udvide radiodramaet

Den 15. januar er der premiere og reception på KU-kursets radiodramastykker, som herefter kan høres på DRs hjemmeside: www.dr.dk/ P1/ Radiodrama/

af Katrine Hornstrup Yde

.

Public service er ligesom en amagermad

Information | 21.01.2013 | Side 14 | 1110 ord | Artikel-id: e39da2e5    , http://www.information.dk/448548

Den svensk-hollandske, dansk bosatte performancekunstner Olof Olsson taler om radio på sin helt egen måde. Et sted mellem vilde ekskurser om Systembolaget, de’et mellem Jørgen og Mylius og amagermadder lurer en kritik af DR’s ideologiske mudder: Public service som halvt rugbrød, halvt franskbrød. Og 50 års fødselaren P3 som statsautoriseret popradio med en ‘ funky’ tale, der spejler tidens forvirring

‘ DR P3 1963-2013. 50 Years of State Authorised Pop Radio’. Showets turné når 19. januar, til Horsens Kunstmuseum, 20. januar til Kunsthal Nord i Aalborg, 24. januar til Kunstforeningen Aura i Lund i Sverige, 26. januar til Sorø Kunstmuseum og 31. januar til Kulturværftet i Helsingør

af Katrine Hornstrup Yde

.

‘100-årskrigen’ om det danske ‘a’

DR P1, Sproglaboratoriet, 31. januar, 2013
Blandt kampe på det danske sprogs slagmark er den såkaldte majonæsekrig barnemad i forhold til fx ‘100-årskrigen’ om det danske ‘a’. Skal man høre, hvordan a’et har forandret sig over tid, kan man fx lytte til DRs radioaviser siden 30’erne. Men så er det alligevel ikke helt enkelt:
– De fleste siger spontant ‘kraft’ om sygdommen kræft, men ved godt, at når de taler i fx radioavisen skal de løfte deres a, så det bliver ‘kræft’.Sprogforsker Jakob Thøgersen, som forsker i sprogets forandring i medierne. Særligt i radioavisen udtaler medvirkende og medarbejdere ‘a’ anderledes, end det bliver talt i hverdagen, siger han.
http://www.dr.dk/P1/Sproglaboratoriet/Udsendelser/2013/01/31105918.htm

Sproglig revselse fjerner ikke alle unoder

Berlingske tidende, 20. februar 2013

Forandringer. Sprogforskerne ødelægger sproget! Og meteorologerne giver vådere somre? Nej, sprogvidenskaben ser det som sin opgave at undersøge og beskrive sprog, at eksplicitere de regler, vi som sprogbrugere anvender for at forstå hinanden.

af Jacob Thøgersen, lektor, sprogforandringscentret og det tværgående center LARM, Københavns Universitet.

Vi snupper endelser og hakker stavelser

DR P1, Sproglaboratoriet, 28. februar, 2013

Når oplæserne i radioavisen når til vejrudsigten bliver der reduceret mere, end i den øvrige radioavis, siger Jacob Thogersen.

Jacob Thøgersen er forsker ved sprogforandringscentret og har kigget på udviklingen i danskernes sproglige reduktioner.

http://www.dr.dk/P1/Sproglaboratoriet/Udsendelser/2013/02/28092305.htm

 

DRs sprog er korrekt, intelligent og gammeldags

DR P1, P1 Morgen, 20. marts 2013 kl. 06:09

Når DRs brugere klager over DR, er en af de helt store gengangere sprogbruget. Men spørger man den brede befolkning, står det faktisk ikke så slemt til, konkluderer en ny undersøgelse.

Medvirkende: Jacob Thøgersen, lektor, sprogforandringscentret og det tværgående center LARM, Københavns Universitet.

Nu skal radio høres i biografen

Politiken, 10. maj, 2013

Radiomediet er trådt ind i en ny guldalder. Nye programmer og lydfortællinger pibler frem som podcast på nettet og byder på dokumentarisk montage, lydkunst og personlige røverhistorier. Nu har en ny generation også genoplivet et gammelt fænomen: radiobiografen.

Af Sandra Brovall

politiken.dk/ibyen/nyheder/film/ECE1966300/nu-skal-radio-hoeres-i-biografen/

Noget at bygge videre på

Information, 20/8-2013

En eksilamerikaner blev ansat på Danmarks Radio i 1960’erne og udviklede det radiofoniske udtryk i et utal af retninger, med monumentale lydeksperimenter og intime portrætter fortalt fra karakterernes inderste. Efter hans død mærker alle den store arv fra Stephen Schwartz

Af Katrine Hornstrup Yde

At tale til en død tingest

Seismograf.org, 25. september 2013

Om P4 i P1 og ungdomsradioens materialitet.

“Hver dag efterlader nogen af jer et lille stykke af jer selv på P4s automatiske telefonbåndoptager. I taster 01 35 52 04, venter på klartonen, og mens båndet ruller i maskinen, begynder I at tale. På den måde kommer en lille del af jer ud igennem radioerne rundt om i landet og svæver ind igennem øret på andre unge. Det er næsten en lille smule magisk. 01 35 52 04. Det sker endnu en gang, lige nu.” Anne Laursen Vig, P4 i P1 1995

af Mette Simonsen Abildgaard

 

Stephen Schwartz og den folkelige lyd

Seismograf.org, 25. september 2013

Portræt af Stephen Schwartz

Stephen Schwartz døde i foråret 2013. I denne artikel forsøger Jacob Kreutzfeldt, der gennemførte en række interviews med Schwartz gennem hans sidste år, at indkredse den æstetiske grundholdning, der prægede hans arbejde med radiomontagen i DR.

af Jacob Kreutzfeldt

Jingler – radioens lydlige indpakning

Seismograf.org, 25. september 2013

De færreste tænker over dem, og alligevel er de en uomgængelig del af radioens formsprog: Jinglerne, kendingsmelodierne, disse små lydbidder, der markerer programmer og kanaler.

af Torben Sangild

Der skal også være plads til de flade a’er

Kristeligt Dagblad, 22.november 2013

Brugen af flade a’er i Radioavisen siden 1930’erne er omdrejningspunktet for et forskningsprojekt, der gerne vil gøre danskerne mindre sprogligt fordømmende. Og forklare, hvorfor vi stadig er det.Af Lars Henriksen