Hr. og fru Afrika

16. april 2013 | Posted by | Category: events other-news

Lyd- og fotoudstilling om den voksende afrikanske middelklasse åbner på Toftegårds Plads i Valby d. 12. april. Udstillingen giver danskerne mulighed for at stifte bekendtskab med nye sider af en afrikansk virkelighed, når klimaflygtninge og børnesoldater erstattes med afrikanske karrierekvinder og balletdansere.

Hvorfor er det altid de samme historier, vi får fortalt om Afrika? Og hvad kan vi selv gøre for at nuancere billedet? Det var nogle af tankerne, som gik forud for Jesper Houborg og Sofie Vestergards lyd- og fotoudstilling Hr. og Fru Afrika – Historier fra middelklassen i Uganda og Ghana, som åbner på fredag på Toftegårds plads i Valby.

Ifølge Jesper Houborg, som er fotograf bag udstillingen er det på tide, at vi får rusket op i vores stereotype forestillinger om afrika, som de danske medier er med til at skabe: ”Indsamlingskampagner som Danmarks Indsamlingen er sympatiske, men også problematiske, når de igen fortæller danskerne, at ‘Afrika har brug for din hjælp’. Bagsiden af kampagnernes gode intentioner er, at det styrker os i vores moralske overlegenhed, samtidig med at det fastholder et ensidigt og unuanceret billede af afrikanere som passive og magtesløse.”

Provokeret til selv at skabe
Provokeret af de danske mediers ensidige fremstilling af Afrika har Jesper Houborg sammen med lydproducenten Sofie Vestergaard nu skabt en udstilling, der fortæller om afrikanere – eller ugandere og ghanesere, for at være mere præcis – der er ambitiøse, initiativrige og frem for alt kan selv. Hr. og Fru Afrika skildrer livet i middelklassen i hovedstæderne Kampala og Accra. Et hverdagsliv, som udspiller sig til aerobictimen efter fyraften, på de stilfærdige gader i forstaden og på udflugt med kernefamilien.

”Det er jo ikke fordi vi skal undlade at sætte os ind i, hvordan det er at være flygtning i Dafur, børnesoldat i Congo eller pirat ved Somalias kyst – og det er bestemt ikke fordi, vi skal lukke øjnene for folk i nød”, forklarer Sofie Vestergaard. ”Men når medierne kun sætter fokus på den slags historier, får vi aldrig rykket ved vores verdensopfattelse. Vi tror, at mange danskere kan blive overraskede, når de med vores udstilling kan opleve historier fra ganske almindelige liv, som ikke er så langt fra deres egen hverdagstrommerum.”

En af den slags historier er Pauline, som efter sin skilsmisse lever som enlig mor. Hendes liv handler i høj grad om sønnen Joshuas velbefindende, men hun prioriterer også sit job som radiovært og sin fritid, hvor hun dyrker sin kreative side, blandt andet ved at dyrke ballet. Moderlig omsorg, karriere og mig-tid – lyder det genkendeligt?

En fortælling i billeder og lyd
Tanken bag er, at Hr. og Fru Afrikas genkendelige historier er noget, som danskerne kan spejle sig i, for ”identifikation baner ofte vejen for engagement”, forklarer Jesper Houborg. ”Det kan måske lyde både banalt og helligt, men vi vil gerne vise, at et middelklasseliv i for eksempel Accra ikke nødvendigvis er så forskelligt fra et middelklasseliv i København.”

Hverdagslivet skildrer Jesper Houborg og Sofie Vestergaard med store fotografier og atmosfærefyldte lydlandskaber. Til en enkelt eller en serie af fotografier er der komponeret et lydlandskab. Som regel skildrer lydsiden de samme personer eller miljøer, som publikum kan se, andre gange bevæger lydene sig længere væk.

Lyden er ikke bare tænkt som et supplement til billederne – det er samspillet mellem det visuelle og auditive, der har interesseret producenterne. ”Det har været spændende at udforske, hvordan vi kan fortælle vores historier i både billeder og lyd. Det har til tider været en udfordring at finde motiver, der fungerer både billed- og lydmæssigt, men det har også fået os til at være endnu mere opsøgende og ihærdige”, fortæller Sofie Vestergaard. ”Samspillet kan være både med- og modspil, men effekten er uanset, at vi kan fortælle mere, end hvis vi kun havde skabt en ren fotoudstilling eller et radioprogram.”

Hr. og Fru Afrika leverer ikke et færdigt budskab – her skal være rum til danskernes egen oplevelse af de visuelle og auditive indtryk. ”Med kombinationen af fotos og lyd kan publikum forhåbentlig få fornemmelsen af at komme tæt på”, siger Sofie Vestergaard. ”Helt tæt på hverdagslivet blandt middelklassen i Kampala og Accra – men lige her, på Toftegårds Plads.”

”Hr. og fru Afrika – Historier fra middelklassen i Uganda og Ghana” har fernisering fredag den 12. april 2013, kl. 17.00-19.00 på Toftegårds Plads, hvor udstillingen står frem til søndag den 5. maj 2013 – der er gratis adgang. Derefter rykker udstillingen videre til Farvergården i Odense, Rådhuspladsen i Aarhus og Teglgårds Plads i Aalborg.

Læs mere om udstillingen på www.africanmiddleclass.com eller www.kulturvalby.dk.