100-årskrigen om det danske 'a'

1. februar 2013 | Posted by | Category: larm-news radio research

LARM’s sprogforsker Jacob Thøgersen var i Sproglaboratoriet i går. Han forsker bl.a. i udtalen af ‘a’ i Danmarks Radio gennem tiderne:

“Blandt kampe på det danske sprogs slagmark er den såkaldte majonæsekrig barnemad i forhold til fx ‘100-årskrigen’ om det danske ‘a’. Skal man høre, hvordan a’et har forandret sig over tid, kan man fx lytte til DRs radioaviser siden 30’erne. Men så er det alligevel ikke helt enkelt:

– De fleste siger spontant ‘kraft’, men ved godt, at når de taler i fx radioavisen skal de løfte deres a, så det bliver ‘kræft’. Sprogforsker Jakob Thøgersen undersøger sprogets forandring i medierne, og særligt i radioavisen udtaler medvirkende ‘a’ anderledes, end det bliver talt i hverdagen. 

Radioavisen kan man følge fra midt i 30’erne, men a-krigen har raset i snart 150 år.

Hør indslaget her:
http://www.dr.dk/P1/Sproglaboratoriet/Udsendelser/2013/01/31105918.htm

 

Comments for this post are closed