LARM præsenterer: Radiolyd gennem 80 år

9. marts 2012 | Posted by | Category: about-larm larm-news

I LARM er vi ved at opbygge et stort arkiv af radiomateriale fra 1925 og frem til i dag. Inden sommeren 2013 har vi tilgængeliggjort 1 mio. timers radio fra den nationale kulturarv. Allerede nu er der flere hundrede tusind timers radio i arkivet. Det materiale vil vi gerne invitere forskere, undervisere og studerende til at bruge. Hvad enten du interesserer dig for hverdagskultur, litteraturformidling, musikhistorie, retorik, sproghistorie eller andet, vil du garanteret kunne finde egnet kildemateriale i LARMs arkiv. Send os en mail med et par linjer om din interesse, og vi vil gøre hvad vi kan for at oprette dig som bruger. Det koster ikke noget, vi vil bare gerne have flere engagerede brugere.

LARM er et nationalt konsortium, der arbejder med at udvikle en forskningsinfrastruktur for lydkilder. Projektet blev etableret i 2010 med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, og munder i 2013 ud i en færdig platform, der gør det muligt at finde og lytte til danske radioudsendelser, samt at knytte og dele kommentarer.

Danmarks Radios lydarkiv er en af de mest omfattende kulturhistoriske kilder, vi kender. Her finder man lyd, der har været transmitteret direkte ind i danske hjem siden 1925, man finder nyheder, kulturudsendelser, reportager og nyhedstaler, koncerter og ungdomsprogrammer. Hør radioens første leder Kammersanger Emil Holm fortælle om programmernes tilblivelse i 1932, hør
over 300 udgaver af De Ringer Vi Spiller, hør Pressens Radioavis fra 1936, hør en mand fortælle om sine oplevelser i krigen i 1864, hør over 200 reportager og montager fra København, hør lyden af ungdommen i P4 i P1 og meget mere.

Arkivet er en fuldstændig uvurderlig ressource for humanistisk forskning, men præsenterer samtidig en unik udfordring. For hvordan søger og finder man det relevante materiale i så stort og sparsomt beskrevet et lydarkiv? I LARM er vi kun lige gået i gang med at håndtere de udfordringer denne auditive kulturarv byder på. Vi håber, du vil være med til at bruge og berige arkivet.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt:

Jacob Thøgersen, der har mest fokus på det sproghistoriske
jthoegersen@hum.ku.dk

Jacob Kreutzfeldt, der har mest fokus på det kultur- og mediehistoriske
jacobk@hum.ku.dk

Comments

Martina Bancsi 22. marts 2012

Jeg vil rigtigt gerne blive oprettet som bruger da radiomateriale vil være enormt brugbart i forhold til studieopgaver, såvel som speciale. Jeg er i gang med en kandidat i Dansk.

Martina Bancsi 22. marts 2012

Hov 🙂 slet endelig min seneste post, i får den lige pr. mail i stedet.